1 00:00:00,000 --> 00:00:05,000 Mogę tylko jedną rzecz zapytać? Patrzę w Ciebie czy na Ciebie? 2 00:00:05,000 --> 00:00:11,000 Więc tak, historyjka, która mi sprowadziła do pomysłów na ten film jest taka... 3 00:00:13,000 --> 00:00:16,000 Ze dwa lata temu byłam w trasie. 4 00:00:16,000 --> 00:00:19,000 Jednej z tych długich, długich tras. 5 00:00:19,000 --> 00:00:24,000 No i zgłodniałam. A wiadomo, głodnym w trasie kończy się zazwyczaj w jednym miejscu. 6 00:00:24,000 --> 00:00:28,000 Ja zamówiłam veggie burgera, a mój towarzysz Big Maca. 7 00:00:28,000 --> 00:00:33,000 Zjedliśmy, zapomniałam o sprawie, ale po powrocie do domu sprawdziłam Paragon 8 00:00:33,000 --> 00:00:38,000 i zobaczyłam, że mój veggie burger był droższy od Big Maca. 9 00:00:38,000 --> 00:00:43,000 I to sprowadziło mnie do pytania, dlaczego mięso jest tańsze? 10 00:00:43,000 --> 00:00:46,000 Wiesz co... 11 00:00:48,000 --> 00:00:50,000 Żebyśmy mieli jasność, o czym mowa. 12 00:00:50,000 --> 00:00:54,000 Jeśli wasza veggie dieta będzie się opierać o fasolę i cieciorkę, no to luz. 13 00:00:54,000 --> 00:00:57,000 Ale jeśli chcecie odejść od mięsa czy nabiału i czasem kupić sobie roślinne mleko 14 00:00:57,000 --> 00:01:01,000 albo zgrillować veggie kiełbaskę, wasz portfel odczuje to całkiem znacząco. 15 00:01:01,000 --> 00:01:03,000 I tak na chłopski rozum to nie ma sensu. 16 00:01:03,000 --> 00:01:07,000 Żeby zrobić produkt roślinny, no to trzeba mieć roślinę, obrobić ją i koniec. 17 00:01:07,000 --> 00:01:11,000 Ale żeby zrobić coś z mięsa, trzeba mieć zwierzę, które musi mieć co jeść, gdzie mieszkać, 18 00:01:11,000 --> 00:01:14,000 w którym trzeba się opiekować, mieć weterynarza, odczekać aż ono urośnie, 19 00:01:14,000 --> 00:01:17,000 dopiero wtedy je zabić i obrobić. 20 00:01:17,000 --> 00:01:22,000 Ten proces jest o wiele bardziej skomplikowany, więc dlaczego kosztuje mniej? 21 00:01:23,000 --> 00:01:26,000 To się bierze z mnóstwa różnych czynników. 22 00:01:26,000 --> 00:01:28,000 Po pierwsze to się bierze z czynnika skali. 23 00:01:28,000 --> 00:01:31,000 Produkty wegańskie jeszcze nie nabrały takiej skali jak produkty mięsne. 24 00:01:31,000 --> 00:01:37,000 W 2021, w 2022 rynek samych parówek był wart miliard złotych. 25 00:01:37,000 --> 00:01:39,000 Samych parówek w Polsce. 26 00:01:39,000 --> 00:01:45,000 To rynek wegański był wart 100 milionów. Cały. 27 00:01:45,000 --> 00:01:48,000 Drugi element jest na pewno taki, że mięso jest branżą tradycyjną, 28 00:01:48,000 --> 00:01:50,000 dla polskiego PKB bardzo ważną. 29 00:01:50,000 --> 00:01:55,000 W związku z czym jest ona też bardzo mocno dotowana przez państwo. 30 00:01:55,000 --> 00:01:58,000 To w latach 2015 do 2021, 31 00:01:58,000 --> 00:02:03,000 330 milionów euro Polska wydawała na dotowanie samej hodowli zwierząt 32 00:02:03,000 --> 00:02:10,000 i tylko bydła, owiec, kus i bydła na mleko. 33 00:02:12,000 --> 00:02:15,000 Ta kasa to są kwoty przeznaczone na wsparcie produkcji zwierzęcej, 34 00:02:15,000 --> 00:02:18,000 które otrzymywać mogą rolnicy w Unii Europejskiej w ramach tak zwanej 35 00:02:19,000 --> 00:02:21,000 Wspólnej Polityki Rolnej, 36 00:02:21,000 --> 00:02:24,000 czyli jednej z najważniejszych i najstarszych polityk europejskich. 37 00:02:24,000 --> 00:02:28,000 To jest parasol, pod którym mieści się wszystko, co dotyczy produkcji żywności 38 00:02:28,000 --> 00:02:32,000 na naszym kontynencie i dotyczy jej wszystko, o czym będziemy dzisiaj rozmawiać. 39 00:02:32,000 --> 00:02:35,000 Początek Wspólnej Polityki Rolnej sięga mniej więcej lat 60. 40 00:02:35,000 --> 00:02:37,000 Miała ona wtedy z grubsza trzy cele. 41 00:02:37,000 --> 00:02:39,000 Z jednej strony zwiększyć produkcję, 42 00:02:39,000 --> 00:02:44,000 drugie to było zapewnienie uczciwych dochodów dla producentów rolnych 43 00:02:44,000 --> 00:02:48,000 i trzecie, czyli były niskie ceny żywności dla konsumentów. 44 00:02:48,000 --> 00:02:52,000 Na przestrzeni lat Wspólna Polityka Rolna była i nadal pozostaje polityką 45 00:02:52,000 --> 00:02:55,000 absolutnie kluczową i fundamentalną, 46 00:02:55,000 --> 00:02:58,000 na którą Unia Europejska przeznacza ogromną część wspólnej kasy. 47 00:02:58,000 --> 00:03:03,000 W 2021 roku było to 33% całego unijnego budżetu. 48 00:03:03,000 --> 00:03:05,000 W ramach Wspólnej Polityki Rolnej 49 00:03:05,000 --> 00:03:08,000 polskie rolnictwo otrzymało łącznie 56 miliardów euro, 50 00:03:08,000 --> 00:03:12,000 czyli ogromny hajs, który umożliwił inwestycje i rozwój. 51 00:03:12,000 --> 00:03:15,000 Polska stała się dzięki temu ważnym graczem na rynku spożywczym. 52 00:03:15,000 --> 00:03:18,000 Dla przykładu z naszego kraju pochodzi obecnie około 19% 53 00:03:18,000 --> 00:03:20,000 całej unijnej produkcji drobiu. 54 00:03:20,000 --> 00:03:24,000 Od 2004 roku wartość polskiego eksportu rolno-spożywczego 55 00:03:24,000 --> 00:03:29,000 wzrosła sześciokrotnie z okolic 5 miliardów euro do obecnych około 30. 56 00:03:29,000 --> 00:03:32,000 I to zafunkcjonowało fantastycznie. 57 00:03:32,000 --> 00:03:35,000 Europa nie jest nie tylko samowystarczalna żywnościowo, 58 00:03:35,000 --> 00:03:37,000 ale produkuje bardzo wiele na eksport. 59 00:03:37,000 --> 00:03:40,000 Jest jednym z największych eksporterów żywności. 60 00:03:40,000 --> 00:03:46,000 Bardzo się podniosły dochody rolnicze i mamy bardzo tanią w Europie żywność. 61 00:03:46,000 --> 00:03:50,000 Więc możemy powiedzieć, że polityka się udała. 62 00:03:52,000 --> 00:03:58,000 Tylko to wymusiło właśnie ten szereg zmian w produkcji. 63 00:03:58,000 --> 00:04:02,000 Jeżeli mają być tanie płody rolne, 64 00:04:02,000 --> 00:04:07,000 no to musimy premiować wysoką efektywność ekonomiczną. 65 00:04:07,000 --> 00:04:10,000 Wspólna polityka rolna zaprojektowana jest dlatego w taki sposób, 66 00:04:10,000 --> 00:04:13,000 aby wynagradzać gospodarstwa duże i wysokowydajne. 67 00:04:13,000 --> 00:04:16,000 Wielkość dotacji przyznawanych w ramach WPR 68 00:04:16,000 --> 00:04:19,000 jest uzależniona od wielkości gospodarstwa albo od liczby zwierząt, 69 00:04:19,000 --> 00:04:22,000 co sprawia, że im większy jest dany produkt centralny, 70 00:04:22,000 --> 00:04:24,000 tym większe wsparcie otrzymuje. 71 00:04:24,000 --> 00:04:27,000 W skali Europy szacuje się, że około 80% kasy z WPR 72 00:04:27,000 --> 00:04:30,000 wędruje do 20% największych podmiotów. 73 00:04:30,000 --> 00:04:32,000 Z rynku, na którym karty rozdane są w ten sposób, 74 00:04:32,000 --> 00:04:34,000 znikają najmniejsze gospodarstwa. 75 00:04:34,000 --> 00:04:38,000 I widać to jak na dłonie, jeśli spojrzy się w roczniki statystyczne GUS-u. 76 00:04:38,000 --> 00:04:42,000 W 2003 roku, czyli ostatnim przed wejściem Polski do Unii Europejskiej, 77 00:04:42,000 --> 00:04:45,000 gospodarstwa, te najmniejsze, najmniejsze, do jednego hektara, 78 00:04:45,000 --> 00:04:49,000 stanowiły prawie 35% wszystkich gospodarstw w naszym kraju. 79 00:04:49,000 --> 00:04:55,000 W 2020 roku ci najmniejsi gracze stanowili już tylko 1,9% całości. 80 00:04:57,000 --> 00:05:00,000 Małe gospodarstwa zniknęły z mapy bardzo szybko. 81 00:05:00,000 --> 00:05:02,000 A wiecie, co jeszcze znika całkiem szybko? 82 00:05:02,000 --> 00:05:06,000 Siła waszych haseł, zwłaszcza tych, które brzmią admin albo kuwerty 83 00:05:06,000 --> 00:05:10,000 i których używacie na wielu stronach od wielu lat i dobrze wiem, że to robicie. 84 00:05:10,000 --> 00:05:11,000 Co może na to pomóc? 85 00:05:11,000 --> 00:05:15,000 Na przykład usługa NordPass od partnera tego filmu, czyli od NordVPN. 86 00:05:15,000 --> 00:05:18,000 NordPass to jest menadżer haseł, który sam generuje dla was bezpieczne, 87 00:05:18,000 --> 00:05:23,000 silne hasła, które się nie powtarzają i które sam potem uzupełnia w trakcie logowania. 88 00:05:23,000 --> 00:05:25,000 NordPass można kupić w pakiecie razem z NordVPN, 89 00:05:25,000 --> 00:05:29,000 czyli z narzędziem pozwalającym na korzystanie z sieci bezpieczniej 90 00:05:29,000 --> 00:05:31,000 i z większym poszanowaniem prywatności. 91 00:05:31,000 --> 00:05:35,000 NordVPN pozwala ukryć wasze IP i zaszyfrować dane, dzięki czemu w praktyce 92 00:05:35,000 --> 00:05:37,000 np. trudniej śledzić wasze poczynania w sieci. 93 00:05:37,000 --> 00:05:41,000 A w czasie podróży macie łatwiejszy dostęp do pełnej zawartości Netflixa 94 00:05:41,000 --> 00:05:44,000 ani nie wywala was cały czas z maila czy z platform społecznościowych. 95 00:05:44,000 --> 00:05:47,000 Dzięki temu, że waszego IP nie widać, a połączenia są szyfrowane, 96 00:05:47,000 --> 00:05:52,000 jesteście bardziej odporni na ataki osób, które mogą mieć nie najlepsze intencje. 97 00:05:52,000 --> 00:05:57,000 Pod tym linkiem znajdziecie aktualną ofertę NordVPN także w pakiecie z NordPass. 98 00:05:57,000 --> 00:06:02,000 Jeśli np. zdecydujecie się na pakiety dwuletnie, to dostajecie wtedy 3 miesiące w gratisie. 99 00:06:02,000 --> 00:06:04,000 Jak zawsze macie też 30 dni gwarancji zwrotu kasy. 100 00:06:04,000 --> 00:06:07,000 Jeśli coś wam nie podpasuje, zajrzyjcie tam. 101 00:06:07,000 --> 00:06:09,000 A tymczasem wracamy do filmu. 102 00:06:09,000 --> 00:06:12,000 Jedziemy odwiedzić gospodarstwo pana Leszka, który hoduje krowy mleczne. 103 00:06:12,000 --> 00:06:17,000 Jego gospodarstwo jest przykładem zmian, jakie zaszły w polskim rolnictwie na przestrzeni dekad. 104 00:06:17,000 --> 00:06:23,000 Zaczynałem w latach 80. od ośmiu krów. W tej chwili jest 580. 105 00:06:23,000 --> 00:06:28,000 Skala produkcji wzrosła diametralnie i powiększyła się wielkość gospodarstwa. 106 00:06:30,000 --> 00:06:39,000 Myślę, że takie minimalne stado, żeby na dzień dzisiejszy wyjść na plus, to jest 50 krów. 107 00:06:39,000 --> 00:06:42,000 I przy takim stadzie można coś tam próbować. 108 00:06:42,000 --> 00:06:48,000 Te mniejsze stada, no niestety, ale przy obecnych spadkach cen mleka, 109 00:06:48,000 --> 00:06:53,000 cen produktów mleczarskich stają się nieopłacalne. 110 00:06:53,000 --> 00:06:57,000 Właściciele krów mlecznych mogą w ramach wspólnej polityki rolnej ubiegać się o dotacje, 111 00:06:57,000 --> 00:07:00,000 których wysokość jest związana z wielkością stada. 112 00:07:00,000 --> 00:07:04,000 Jakby to przeliczał na 50 krów, to nie jest wcale dużo. 113 00:07:04,000 --> 00:07:09,000 Przeliczyć to na troszkę większe stado, to już jest zastrzyk pieniędzy, 114 00:07:09,000 --> 00:07:11,000 gdzie można zainwestować w dalszy rozwój. 115 00:07:11,000 --> 00:07:15,000 Jedną z takich inwestycji jest ta hala, warta grube miliony złotych. 116 00:07:15,000 --> 00:07:20,000 Technologia zmniejsza tu niezbędny nakład ludzkiej pracy i podnosi efektywność produkcji. 117 00:07:20,000 --> 00:07:23,000 Kurtyny w hali podnoszą się automatycznie w zależności od pogody, 118 00:07:23,000 --> 00:07:25,000 żeby umożliwiać optymalne chłodzenie. 119 00:07:25,000 --> 00:07:27,000 Podłoże samoczyści się z odchodów, 120 00:07:27,000 --> 00:07:31,000 krowy mają do dyspozycji szczotki na fotokomórkę, które drapią im grzbiety, 121 00:07:31,000 --> 00:07:35,000 a każda z nich ma na szyi czujnik monitorujący podstawowe parametry życiowe, 122 00:07:35,000 --> 00:07:37,000 który alarmuje, jeśli coś jest nie tak. 123 00:07:37,000 --> 00:07:40,000 Maksymalnie zautomatyzowane jest też samo dojenie. 124 00:07:41,000 --> 00:07:44,000 Cała ta operacja ustawiona jest tak, by z krów można było 125 00:07:44,000 --> 00:07:47,000 możliwie szybko pozyskać możliwie dużo mleka. 126 00:07:47,000 --> 00:07:51,000 Krowa, tak jak każdy ssak, produkuje mleko wyłącznie po ciąży. 127 00:07:51,000 --> 00:07:55,000 Dlatego, żeby dawać nam mleko, krowy są wielokrotnie zapładniane i rodzą cielaki. 128 00:07:55,000 --> 00:07:59,000 Okres eksploatacji krowy mlecznej liczy się dlatego w laktacjach. 129 00:07:59,000 --> 00:08:04,000 Taka średnia, trafiają się 6-8, ale średnia to 4-4,5 laktacje. 130 00:08:05,000 --> 00:08:09,000 Czy to się zmieniło względem dłuższej laktacji? 131 00:08:09,000 --> 00:08:13,000 Nie, wtedy krowy żyły, zdecydowanie była mniejsza wydajność. 132 00:08:13,000 --> 00:08:18,000 Krowy były, jak to się brzydko mówi, mniej wyżyłowane, mniej produktywne. 133 00:08:18,000 --> 00:08:22,000 Przez co żyły 3-4 laktacje dłużej. 134 00:08:22,000 --> 00:08:27,000 Oczywiście to się wiązało z jakością mleka, ilością mleka. 135 00:08:27,000 --> 00:08:33,000 Weszły kiszonki, siano-kiszonki, weszły preparaty białkowe. 136 00:08:33,000 --> 00:08:41,000 Wszystko diametralnie zmienia się w kierunku zwiększenia produkcji, podniesienia ilości mleka. 137 00:08:43,000 --> 00:08:50,000 Przeciętny, roczny udój jednej krowy w 2003 roku wyniósł w Polsce 3789 litrów. 138 00:08:50,000 --> 00:08:53,000 W 2021 6136. 139 00:08:53,000 --> 00:08:55,000 Są to wartości średnie. 140 00:08:55,000 --> 00:09:01,000 W gospodarstwach wysokowydajnych osiąga się wartości nawet i do 10 tysięcy litrów mleka z jednej krowy rocznie. 141 00:09:02,000 --> 00:09:10,000 Wszyscy, którzy nie idą za tym trendem poprawy tej efektywności ekonomicznej wypadają z rynku, tak? 142 00:09:10,000 --> 00:09:13,000 Bo nagle się okazuje, że ich produkcja jest nieopłacalna. 143 00:09:13,000 --> 00:09:21,000 Dzisiaj musi bardzo uważnie kalkulować, zwłaszcza jeżeli ma świadomość, że ma kredyty, które musi spłacać, 144 00:09:21,000 --> 00:09:29,000 jak ma gospodarować, żeby uzyskać odpowiednią korzyść, odpowiedni zysk, bo inaczej upadnie i zostanie zdecydowany. 145 00:09:30,000 --> 00:09:34,000 Rynek produktów mlecznych różni się pod wieloma względami, od rynku mięsnego i rynku jaj, 146 00:09:34,000 --> 00:09:37,000 chociażby dlatego, że w Polsce dość dobrze działają spółdzielnie mleczarskie. 147 00:09:37,000 --> 00:09:40,000 No i istota produkcji jest w przypadku mleka nieco inna. 148 00:09:40,000 --> 00:09:46,000 Stąd też w tym wypadku faktycznie możemy bez większych problemów znaleźć jeszcze takie gospodarstwa jak to Pana Leszka. 149 00:09:46,000 --> 00:09:48,000 Duże, ale wciąż o rodzinnym charakterze. 150 00:09:48,000 --> 00:09:55,000 Na rynku mięsnym, szczególnie drobiowym, na którym przez chwilę się teraz skupimy, no bo Polska jest drobiowym mocarstwem, 151 00:09:55,000 --> 00:09:58,000 sytuacja ta wygląda jednak zgoła inaczej. 152 00:09:59,000 --> 00:10:05,000 Tutaj z uwagi na niską ogólną rentowność takiego biznesu obserwujemy daleko idącą konsolidację branży, 153 00:10:05,000 --> 00:10:11,000 czyli firmy drobiarskie przejmują jedna drugą, rozrastają się, oprócz mięsa przejmują też rynki paszowe. 154 00:10:11,000 --> 00:10:14,000 Obserwujemy więc takie monopolizowanie się tego sektora. 155 00:10:14,000 --> 00:10:22,000 Jeśli idzie o kury nioski, obecnie 0,2% największych gospodarstw skupia prawie 80% pogłowia kur w kraju. 156 00:10:22,000 --> 00:10:31,000 W przypadku brojlerów, czyli kurczaków na mięso, 3,7% największych graczy posiada 98,4% całego krajowego stada. 157 00:10:31,000 --> 00:10:37,000 Ciekawostka, Polskę zamieszkuje w ogóle 196 milionów sztuk drobiu kurzego. 158 00:10:37,000 --> 00:10:45,000 W takich przemysłowych, już naprawdę wielkoskalowych warunkach zwiększanie efektywności wchodzi już w ogóle na zupełnie inny poziom. 159 00:10:45,000 --> 00:10:51,000 To są zwierzęta, które są najczęściej pozbawione możliwości realizacji naturalnych odruchów. 160 00:10:51,000 --> 00:10:54,000 Kury nie grzebią, bo tam nie mają gdzie grzebać. 161 00:10:54,000 --> 00:11:03,000 Są zamknięte bardzo często w klatkach albo są tak gęsto skupione, że po prostu zaczynają się dziobać razem. 162 00:11:03,000 --> 00:11:09,000 W przypadku drobiu na przestrzeni ostatnich dekad dokonała się prawdziwa genetyczna rewolucja. 163 00:11:09,000 --> 00:11:26,000 Jeszcze w latach pięćdziesiątych kurczak w 56 dniu po wykluciu wyglądał tak, a w 2005 roku tak. 164 00:11:26,000 --> 00:11:34,000 Selekcja genetyczna doprowadza do tego, że nieproporcjonalnie rozrośnięte brojlery bardzo często mają problemy z poruszaniem się, 165 00:11:34,000 --> 00:11:41,000 czy ze stawami. One często upadają, nie mogą wstać, odparzają sobie skóry od chody, są w przewlekłym stresie, 166 00:11:41,000 --> 00:11:45,000 który odbija się i na ich zachowaniu, i na ich odporności na choroby. 167 00:11:45,000 --> 00:11:52,000 Zwierzęta te mają rosnąć jak najszybciej i być możliwie gęsto upakowane na fermach, żeby obniżać koszty ich utrzymania. 168 00:11:52,000 --> 00:11:58,000 Prawo określa minimalne standardy hodowli brojlerów, zgodnie z którymi na jednym metrze kwadratowym 169 00:11:59,000 --> 00:12:07,000 zagęszczenie ptaków może wynieść 39 kg, chyba że kurnik spełnia dodatkowe wymogi techniczne, wtedy na metrze można upakować ich 42 kg. 170 00:12:07,000 --> 00:12:11,000 Intensyfikacja produkcji drobiu w Polsce przybrała ogromną skalę. 171 00:12:11,000 --> 00:12:21,000 W przeliczeniu na hektar produkcja mięsa drobiowego w naszym kraju wynosiła 60 kg w 2002 roku i skoczyła do 239 kg w 2021. 172 00:12:28,000 --> 00:12:38,000 Świnie, które są jednymi z najbardziej inteligentnych zwierząt, są bardzo często zamknięte w klatkach, które się nie mogą ruszyć, nie mogą się bawić, nie mogą się socjalizować. 173 00:12:38,000 --> 00:12:44,000 Bardzo często te zwierzęta w ogóle nie widzą tak naprawdę światła słonecznego przez całe swoje życie. 174 00:12:44,000 --> 00:12:49,000 Nie mówiąc o tym, że to życie bardzo krótko trwa, dlatego że ono jest skrócone do końca. 175 00:12:50,000 --> 00:12:54,000 Znowu ekonomia zaczyna decydować, prosiaki hodowane 100 dni. 176 00:12:54,000 --> 00:13:03,000 Bo po tym okresie korzyść z produkcji mięsa zaczyna być nieopłacalna w stosunku do tego, co musimy włożyć w tę produkcję w postaci paszy. 177 00:13:03,000 --> 00:13:06,000 Świnie zabijane są na mięso szybko. 178 00:13:06,000 --> 00:13:09,000 Średnia długość życia świni domowej to jest 15-20 dni. 179 00:13:10,000 --> 00:13:15,000 Prawo szczegółowo opisuje, w jakich warunkach powinny przebywać knury, w jakich lochy, co z młodymi itd. 180 00:13:15,000 --> 00:13:19,000 I znowu wyznacza minimalne standardy, np. takie. 181 00:13:19,000 --> 00:13:28,000 W przypadku utrzymania loch pojedynczo, wymiary kojca, o którym mowa w paragrafie jakimś tam, powinny wynosić co najmniej, jeśli idzie o długość. 182 00:13:28,000 --> 00:13:31,000 Długość zwierzęcia powiększona o 10-15 dni. 183 00:13:31,000 --> 00:13:41,000 To, co właśnie przeczytałam, to jest opis kojca, który jest minimalnie większy niż świnia, w którym to zwierzę nie ma właściwie możliwości poruszania się. 184 00:13:41,000 --> 00:13:43,000 Może stać i może leżeć. 185 00:13:43,000 --> 00:13:49,000 Kojce porodowe są projektowane właśnie po to, żeby ta świnia matka mogła właściwie tylko położyć się i odsłonić się. 186 00:13:49,000 --> 00:13:51,000 I to jest właśnie to, o czym mowa. 187 00:13:51,000 --> 00:13:55,000 Nie ma właściwie możliwości poruszania się. Może stać i może leżeć. 188 00:13:55,000 --> 00:14:05,000 Kojce porodowe są projektowane właśnie po to, żeby ta świnia matka mogła właściwie tylko położyć się i odsłonić siódki, do których przez pręty dostęp mogą mieć młode. 189 00:14:05,000 --> 00:14:09,000 I to w teorii zabezpiecza przed przypadkowym zgnieceniem tych młodych przez matkę. 190 00:14:09,000 --> 00:14:13,000 No ale czy to są spoko warunki? Zostawiam to wam. 191 00:14:13,000 --> 00:14:15,000 Tak jak mówiłem, widzimy nieszczęście. 192 00:14:15,000 --> 00:14:17,000 Znaczy nieszczęście tych zwierząt. 193 00:14:17,000 --> 00:14:22,000 Tak, my je po prostu pozbawiamy ich naturalnego środowiska po to, żeby zmaksymalizować swój zysk. 194 00:14:30,000 --> 00:14:34,000 Ale ogólnie mamy to. Mamy odpowiedź na nasze pytanie. 195 00:14:34,000 --> 00:14:40,000 Mięso jest względnie tanie, no bo zmienia się kultura rolna i technologia produkcji. 196 00:14:40,000 --> 00:14:46,000 Bo wspólna polityka rolna poprzez mechanizmy dopłat ustawia system tak, by premiować wysoko wydajnych dużych graczy. 197 00:14:46,000 --> 00:14:48,000 Bo rynek mięsny się monopolizuje. 198 00:14:48,000 --> 00:14:54,000 Zwierzęta są genetycznie selekcjonowane i hodowane w warunkach nastawionych na maksymalizowanie efektywności. 199 00:14:54,000 --> 00:14:58,000 I to wszystko przekłada się na niskie ceny. 200 00:14:58,000 --> 00:15:02,000 Ale pamiętacie ten paragon z początku filmu? 201 00:15:02,000 --> 00:15:09,000 Bardzo wiele kosztów, które ponosimy my jako obywatele, którzy niekoniecznie konsumują także mięso, 202 00:15:09,000 --> 00:15:14,000 jest ukryta i nie jest wliczona w cenę produkcji. 203 00:15:14,000 --> 00:15:20,000 To są koszty, które popłacą inni użytkownicy środowiska niż ci, którzy powodują straty. 204 00:15:20,000 --> 00:15:24,000 Rolnictwo jest jednym z najbardziej emisyjnych sektorów światowej gospodarki. 205 00:15:24,000 --> 00:15:30,000 Zazwyczaj w statystykach ujmuje się je wspólnie z wykorzystaniem terenu i leśnictwem. 206 00:15:30,000 --> 00:15:36,000 I wtedy szacuje się, że wspólnie odpowiadają one za kilkanaście do dwudziestu procent światowej emisji. 207 00:15:36,000 --> 00:15:43,000 To jest porównywalnie albo wręcz trochę więcej niż cały sektor transportu drogowego, lotniczego i towarowego. 208 00:15:43,000 --> 00:15:47,000 Znacząca część tych emisji jest związana właśnie z utrzymaniem zwierząt. 209 00:15:47,000 --> 00:15:53,000 FAO podaje, że żywy inwentarz odpowiada globalnie za czternaście i pół procenta emisji gazów cieplarnianych 210 00:15:53,000 --> 00:15:59,000 i z tej części aż sześćdziesiąt pięć procent to sprawka bydła hodowanego na wołowinę i mleko. 211 00:15:59,000 --> 00:16:04,000 Szacuje się, że jeden kilogram wołowiny skutkuje emisją około stu kilogramów ekwiwalentu CO2. 212 00:16:04,000 --> 00:16:07,000 No i to też jest koszt, który umyka systemowi. 213 00:16:07,000 --> 00:16:10,000 Jak duży to jest koszt? To jest oczywiście łopatologiczna metoda, 214 00:16:10,000 --> 00:16:15,000 ale gdybyśmy wzięli sobie na przykład cenę uprawnień do emisji z tego europejskiego systemu ETS, 215 00:16:15,000 --> 00:16:20,000 w ramach którego tona CO2 była wyceniana w ubiegłym roku na osiemdziesiąt, dziewięćdziesiąt euro, 216 00:16:20,000 --> 00:16:25,000 no to okazuje się, że kilogram wołowiny musiałby kosztować o osiemdziewięć euro więcej, 217 00:16:25,000 --> 00:16:28,000 czyli podrożałby o tam niecałe czterdzieści złotych. 218 00:16:28,000 --> 00:16:33,000 Czyli znowu, na paragonie tego nie mamy, ale koszty ocieplania się klimatu ponosimy wszyscy. 219 00:16:41,000 --> 00:16:48,000 Kolejny ukryty koszt to jest antybiotykooporność, w której motorem napędowym jest właśnie produkcja mięsa. 220 00:16:48,000 --> 00:16:54,000 Antybiotykooporność jest uznawana za jeden z najbardziej palących problemów zdrowia publicznego 221 00:16:54,000 --> 00:17:00,000 i w wielkim łopatologicznym skrócie chodzi w niej o to, że jeśli mamy bakterie i inne mikroorganizmy, 222 00:17:00,000 --> 00:17:05,000 to im częściej będziemy je eksponować na antybiotyki, tym większą presję wygenerujemy na to, 223 00:17:05,000 --> 00:17:09,000 by znajdowały one sposoby, by się na te antybiotyki uopornić. 224 00:17:09,000 --> 00:17:16,000 Jeśli znajdą te sposoby, a obserwujemy to coraz częściej, to wtedy leczenie chorób wywoływanych przez te mikroorganizmy 225 00:17:16,000 --> 00:17:23,000 staje się w tym lepszym wypadku drogie, długie i utrudnione, a w tym gorszym zupełnie niemożliwe. 226 00:17:23,000 --> 00:17:27,000 Tracimy więc oręże do walki z chorobami, z którymi już dawno mieliśmy nie mieć problemu. 227 00:17:27,000 --> 00:17:33,000 Mowa tu na przykład o zapaleniu płuc, o gruźlicy, o salmonellozie czy rzeżączce. 228 00:17:33,000 --> 00:17:37,000 Antybiotyki się masowo w Polsce stosuje, już nie tylko leczniczo, 229 00:17:38,000 --> 00:17:48,000 ale bardzo często jako zapobiegawczo, to znaczy profilaktycznie, żeby nie dopuścić do rozprzestrzeniania się nowych chorób. 230 00:17:48,000 --> 00:17:57,000 Raport z 2021 roku wskazuje, że w Polsce sprzedano 775 ton substancji aktywnych w antybiotykach, 231 00:17:57,000 --> 00:18:05,000 co daje nam uśrednioną wartość około 175 mg na kilogram i to jest drugie miejsce spośród 31 europejskich krajów. 232 00:18:05,000 --> 00:18:14,000 O ile w mleku jest to raczej surowiej kontrolowane, ale w mięsie ta kontrola też teoretycznie jest. 233 00:18:14,000 --> 00:18:23,000 Natomiast nie jesteśmy pewni, czy przy tak ogromnej masie różnorodnych antybiotyków, które stosujemy, wyłapujemy wszystko. 234 00:18:23,000 --> 00:18:32,000 W 2017 roku NIC opublikowała wyniki kontroli dotyczącej wykorzystania antybiotyków w produkcji zwierzęcej w województwie lubuskim 235 00:18:32,000 --> 00:18:35,000 i ich streszczenie nie napawa optymizmem. 236 00:18:35,000 --> 00:18:42,000 Podejmowane w ramach działań nadzorczych kontrole i badania monitoringowe nie pozwalały na rzetelną ocenę zasadności i prawidłowości stosowania antybiotyków, 237 00:18:42,000 --> 00:18:47,000 a także nie gwarantowały ochrony konsumentów przed skutkami ich nieprawidłowego stosowania. 238 00:18:47,000 --> 00:18:51,000 Przepisy unijne i tak w porównaniu do reszty świata są całkiem ogarnięte. 239 00:18:51,000 --> 00:18:58,000 Unia szybko zakazała np. stosowania antybiotyków jako stymulatorów wzrostu, co przez długi czas było dozwolone np. w USA. 240 00:18:59,000 --> 00:19:03,000 Ale też trzeba pamiętać, że hodowla przemysłowa nigdy nie wyeliminuje antybiotyków zupełnie. 241 00:19:03,000 --> 00:19:08,000 Zwierzęta hodowane są w tak wielkim zagęszczeniu, z tak małą zmiennością genetyczną 242 00:19:08,000 --> 00:19:12,000 i w stresie, którego skutkiem jest upośledzenia chociażby pracy układu odpornościowego, 243 00:19:12,000 --> 00:19:14,000 że no zawsze będą ich potrzebować. 244 00:19:28,000 --> 00:19:32,000 Produkcja mięsa odciska na środowisku gigantyczne piętno. 245 00:19:32,000 --> 00:19:36,000 I to nie tylko jeśli idzie o emisję gazów cieplarnianych, o których już rozmawialiśmy. 246 00:19:36,000 --> 00:19:42,000 Mówimy tu o wylesianiu, o utracie bioróżnorodności, o wymieraniu gatunków, zanieczyszczeniu wód i powietrza. 247 00:19:42,000 --> 00:19:48,000 Żeby uzmysłowić sobie jak gigantyczna jest presja wywierana na środowisko przez żywy inwentarz, 248 00:19:48,000 --> 00:19:55,000 wyobraźcie sobie, że bierzecie wszystkie możliwe ssaki tego świata i wkładacie je na gigantyczną wagę. 249 00:19:55,000 --> 00:20:01,000 Każdą mysz, sarnę, psa, kota, słonia, żyrafy, nornicę, fokę, człowieka. 250 00:20:01,000 --> 00:20:05,000 Każda jedna sztuka ssaka na naszej planecie ląduje na wadze. 251 00:20:05,000 --> 00:20:11,000 I jak myślicie, ile procent uzyskanej w ten sposób masy stanowić będą dzikie zwierzęta? 252 00:20:11,000 --> 00:20:19,000 4%. 34% wagi to my, ludzie, a pozostałe 62% to żywy inwentarz. 253 00:20:19,000 --> 00:20:22,000 Tylko 8 gatunków ssaków, głównie świnie i krowy. 254 00:20:22,000 --> 00:20:30,000 Jeśli zrobilibyśmy taki sam eksperyment z ptakami, to drób hodowlany stanowiłby 71% całej masy ptactwa na ziemi, 255 00:20:30,000 --> 00:20:33,000 a ptaki dzikie tylko 29%. 256 00:20:33,000 --> 00:20:36,000 Pomyślcie sobie tak na chłopski rozum. 257 00:20:36,000 --> 00:20:39,000 Tak gigantyczna masa zwierząt musi być chociażby wyżywiona. 258 00:20:39,000 --> 00:20:44,000 Trzeba gdzieś uprawiać ogromne ilości roślin na pasze, tak? 259 00:20:44,000 --> 00:20:49,000 Grunty rolne zajmują połowę lądowej powierzchni naszej planety, która nadaje się do zamieszkania, 260 00:20:49,000 --> 00:20:52,000 czyli wyłączamy z tego np. pustynie albo lodowce. 261 00:20:52,000 --> 00:20:59,000 I z tej połowy 77% powierzchni to jest powierzchnia wykorzystywana do uprawy roślin na pasze i jako pastwiska. 262 00:20:59,000 --> 00:21:05,000 Czyli bezpośrednio dla nas, ludzi, zużywamy zaledwie 23% gruntów rolnych. 263 00:21:05,000 --> 00:21:12,000 I to jest system, który stoi na głowie, ponieważ kalorie od zwierzęce stanowią tylko 18% wszystkich kalorii, 264 00:21:12,000 --> 00:21:16,000 które w skali świata produkujemy, i tylko 37% białka. 265 00:21:16,000 --> 00:21:20,000 Czyli większość cennych i skończonych zasobów, jakimi dysponujemy, 266 00:21:20,000 --> 00:21:26,000 jest wykorzystywana po to, by produkować mniejszość energii i mniejszość białek, które są nam potrzebne. 267 00:21:26,000 --> 00:21:35,000 Pamiętajmy o tym, że 90% żywności, które spożywa zwierzę, jest na podtrzymanie jego procesów życiowych. 268 00:21:35,000 --> 00:21:44,000 Tylko 10% jest na tą użytkową produkcję, której my później w postaci produktów zwierzęcych korzystamy. 269 00:21:45,000 --> 00:21:48,000 Konsekwencje tego wszystkiego są proste. 270 00:21:48,000 --> 00:21:53,000 Rolnictwo jest jednym z głównych motorów napędowych utraty bioróżnorodności. 271 00:21:53,000 --> 00:21:58,000 FAO szacuje, że globalnie rolnictwo zostało zidentyfikowane jako czynnik zagrażający 272 00:21:58,000 --> 00:22:03,000 w przypadku 85% wszystkich gatunków, które są narażone na wyginięcie. 273 00:22:03,000 --> 00:22:05,000 W Europie sytuacja wygląda tak. 274 00:22:05,000 --> 00:22:12,000 Jeśli przeanalizujemy sobie negatywny wpływ całego rolnictwa na różne poszczególne aspekty środowiskowe, 275 00:22:12,000 --> 00:22:18,000 to utrzymanie zwierząt hodowlanych odpowiada za takie części całego tego wpływu. 276 00:22:18,000 --> 00:22:26,000 78% utraty bioróżnorodności na lądzie, 80% zakwaszenia gleb i zanieczyszczenia powietrza amoniakiem i tlenkami azotu, 277 00:22:26,000 --> 00:22:32,000 81% globalnego ocieplenia i 73% zanieczyszczenia wód fosforem i azotem. 278 00:22:33,000 --> 00:22:35,000 Nadzieja jest smutna. 279 00:22:35,000 --> 00:22:39,000 Ja widzę nadzieję w tym, że ten system nie jest do utrzymania. 280 00:22:39,000 --> 00:22:45,000 Gdyby cały świat jadł tyle mięsa, co jedzą Polacy w 2030, 2050 roku, 281 00:22:45,000 --> 00:22:51,000 to musielibyśmy 95% naszej planety przeznaczyć tylko na produkcję rolniczą. 282 00:22:51,000 --> 00:22:56,000 Z oceanami, z Arktyką, z Antarktydą, z górami, ze wszystkim. 283 00:22:56,000 --> 00:23:02,000 Gdybyśmy chcieli tyle jeść, co Amerykanie, to by nam potrzebno było 1,7 ziemi, tak? 284 00:23:02,000 --> 00:23:05,000 W perspektywie 20-30 lat. 285 00:23:05,000 --> 00:23:08,000 Więc tego się nie da utrzymać systemów. 286 00:23:14,000 --> 00:23:21,000 Jak sprawić, by nasza dieta była i zdrowa, i zrównoważona środowiskowo, opisuje ten raport. 287 00:23:21,000 --> 00:23:26,000 To jest dogłębna analiza przygotowana przez prawie 40 badaczy z różnych dziedzin 288 00:23:26,000 --> 00:23:30,000 i rolnictwa, i dietetyki, i polityki, i nauk społecznych. 289 00:23:30,000 --> 00:23:34,000 Ten okrąg wyznacza granice planetarne i zdrowotne, 290 00:23:34,000 --> 00:23:37,000 a kolorowe trójkąty pokazują, gdzie jesteśmy obecnie. 291 00:23:37,000 --> 00:23:42,000 Cel jest taki, żeby zmieścić się wewnątrz kółka i wtedy nasze żywienie będzie zdrowe, 292 00:23:42,000 --> 00:23:44,000 a ekosystemy to wytrzymają. 293 00:23:44,000 --> 00:23:47,000 Widzimy tu, że obecnie w skali globalnej trzy główne problemy to 294 00:23:48,000 --> 00:23:54,000 Mamy za to przestrzeń do tego, by jeść o wiele więcej orzechów, strączków, zbóż, warzyw i owoców niż obecnie. 295 00:23:54,000 --> 00:23:58,000 Schematy żywieniowe są jednak bardzo zróżnicowane przestrzennie. 296 00:23:58,000 --> 00:24:03,000 Mieszkańcy bogatego zachodu, tutaj na przykładzie Ameryki Północnej, żywią się tak. 297 00:24:03,000 --> 00:24:07,000 Za dużo nabiału, za dużo drobiu, jaj, ziemniaków i czerwonego mięsa. 298 00:24:07,000 --> 00:24:10,000 Z kolei dieta mieszkańców Azji Południowej prezentuje się tak, 299 00:24:10,000 --> 00:24:13,000 że mieszkańcy południowej, na przykład w Polsce, 300 00:24:14,000 --> 00:24:17,000 Z kolei dieta mieszkańców Azji Południowej prezentuje się tak 301 00:24:17,000 --> 00:24:22,000 i przekracza te granice zdrowotno-środowiskowe tylko w przypadku ziemniaków i manioku. 302 00:24:22,000 --> 00:24:24,000 Jakie są wnioski z tego raportu? 303 00:24:24,000 --> 00:24:28,000 Jeśli mamy wyżywić wszystkich ludzi na Ziemi w 2050 roku, 304 00:24:28,000 --> 00:24:31,000 a będzie nas wtedy pewnie prawie już 10 miliardów, 305 00:24:31,000 --> 00:24:35,000 to musimy ograniczyć konsumpcję mięsa i cukru o połowę 306 00:24:35,000 --> 00:24:40,000 i jednocześnie zwiększyć konsumpcję owoców, warzyw, strączków i orzechów. 307 00:24:40,000 --> 00:24:43,000 Innymi słowy, zmieniać dietę w kierunku bardziej roślinnej. 308 00:24:43,000 --> 00:24:47,000 I ta zmiana na papierze jest jak najbardziej możliwa, 309 00:24:47,000 --> 00:24:50,000 ale na pewno w praktyce nie będzie łatwa. 310 00:24:50,000 --> 00:24:55,000 Mam wielkie fermy, wielkich lobbystów także, 311 00:24:55,000 --> 00:24:58,000 bo to są ogromne pieniądze i to są ogromne fermy. 312 00:24:58,000 --> 00:25:00,000 I oni nie chcą żadnych zmian. 313 00:25:00,000 --> 00:25:03,000 Dla nich ten system jest dobry, bo oni wygrywają na tym rynku. 314 00:25:03,000 --> 00:25:06,000 Myślę, że branża mięsna widzi te wszystkie raporty. 315 00:25:06,000 --> 00:25:08,000 Widzi je pewnie dużo lepiej niż my. 316 00:25:08,000 --> 00:25:12,000 Młodzi konsumenci coraz mniej ochoczo to mięso jedzą, tak? 317 00:25:12,000 --> 00:25:16,000 Więc no muszą coś zrobić, no bo inaczej... 318 00:25:16,000 --> 00:25:21,000 To, co powinniśmy jakby szukać takiego rozwiązania, 319 00:25:21,000 --> 00:25:25,000 to jest to, żeby zacząć płacić rolnikom 320 00:25:25,000 --> 00:25:29,000 za jakość i za usługi ekosystemowe. 321 00:25:29,000 --> 00:25:31,000 To teraz jest bardzo często, ja widzę w branży mięsnej, 322 00:25:31,000 --> 00:25:33,000 że bardzo dużo się o tym mówi. 323 00:25:33,000 --> 00:25:36,000 Nie jedzcie kiepskiego mięsa, jedzcie go mniej, 324 00:25:36,000 --> 00:25:38,000 ale jedzcie dobre mięso. 325 00:25:38,000 --> 00:25:39,000 To jest win-win sytuacja, nie? 326 00:25:39,000 --> 00:25:42,000 Ja nie mam takiego przeświadczenia, że to się któregoś tam, nie wiem, 327 00:25:42,000 --> 00:25:47,000 1 stycznia 2035 roku, ciach, nie ma branży mięsnej. 328 00:25:47,000 --> 00:25:48,000 To się nigdy nie wydarzy. 329 00:25:48,000 --> 00:25:50,000 I w ogóle ja też bym nie myślał, że to się wydarzyło. 330 00:25:50,000 --> 00:25:52,000 No tam są też ludzie, to wszystko się musi jakoś, 331 00:25:52,000 --> 00:25:55,000 jakoś no naturalnie zmienić, nie? 332 00:25:55,000 --> 00:25:57,000 Jak miał szukać też nadziei, 333 00:25:57,000 --> 00:26:03,000 to szukał też w takim coraz większym zrozumieniu młodych ludzi, 334 00:26:03,000 --> 00:26:05,000 że to musi się zmienić. 335 00:26:05,000 --> 00:26:10,000 Problem jest w tym, że my dostrzegamy to u nas. 336 00:26:10,000 --> 00:26:15,000 Natomiast nie mamy świadomości, że świat jest wygłodniały mięsem. 337 00:26:15,000 --> 00:26:19,000 My musimy się trochę posunąć w tych bogatych krajach 338 00:26:19,000 --> 00:26:22,000 i zostawić trochę miejsca, żeby oni także mogli 339 00:26:22,000 --> 00:26:25,000 te swoje potrzeby zrealizować. 340 00:26:25,000 --> 00:26:27,000 Ale myślę, że taka prawdziwa zmiana, 341 00:26:27,000 --> 00:26:30,000 taka zmiana, że cały świat na to przejdzie. 342 00:26:31,000 --> 00:26:34,000 To będzie zmiana wtedy, kiedy te mięso 343 00:26:34,000 --> 00:26:36,000 będzie rzeczywiście hodowane komórkowo, tak? 344 00:26:36,000 --> 00:26:39,000 I wtedy nie będzie już myślenia o tym, 345 00:26:39,000 --> 00:26:43,000 że musimy zrezygnować tak zupełnie z tego mięsa, nie? 346 00:26:47,000 --> 00:26:50,000 Hej, hello, dziękuję Wam jak zawsze za seans. 347 00:26:50,000 --> 00:26:52,000 Pod filmem znajdziecie linki do źródeł, 348 00:26:52,000 --> 00:26:54,000 z których korzystałam ten film przygotowując. 349 00:26:54,000 --> 00:26:57,000 Znajdziecie tam też link do oferty NordVPN, 350 00:26:57,000 --> 00:26:59,000 czyli partnera tego filmu, o którym wspominałam. 351 00:26:59,000 --> 00:27:01,000 I co? Jestem ciekawa, co myślicie, 352 00:27:01,000 --> 00:27:04,000 więc podzielcie się tym, co myślicie w komentarzach 353 00:27:04,000 --> 00:27:06,000 i widzimy się niedługo w kolejnym filmie. 354 00:27:06,000 --> 00:27:08,000 Bye!